IV. Vonalas létesítmények IENE Műhelytalálkozó


Budapest, 2018. május 16-17.

VONALAS LÉTESÍTMÉNYEK ÉS ÉLŐVILÁG: HATÁSVIZSGÁLATOK, MŰSZAKI MEGOLDÁSOK, MONITORING
Ismertető


A műhelytalálkozó témája


A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet, a Főváros Állat- és Növénykert, az F6 Fenntarthatóságért Egyesület, a Varangy Akciócsoport Egyesület, a MBT Környezet- és Természetvédelmi Szakosztálya valamint a CEEweb a Biológiai Sokféleségért és a Kárpátok Egyezmény Titkárságának keretében szervezett soron következő, immár negyedik Vonalas létesítmények IENE Műhelytalálkozójának témája a mesterséges vonalas létesítmények, utak, vasutak, csatornák és az élővilág kapcsolata, különös tekintettel az utóbbi védelmére. A műhelytalálkozót a Kárpátok Egyezmény Fenntartható ipar, energia, közlekedés és infrastruktúra munkacsoportjának találkozójával egybekötve tartjuk.


A műhelytalálkozó célja


A találkozó célja, hogy fórumot teremtsen a területen dolgozó hazai és külföldi kutatóknak és gyakorlati szakembereknek, mérnököknek, biológusoknak és természetvédőknek, lehetőséget adva a párbeszédre, a sikeres és kevésbé sikeres programok áttekintésére. Az ülés nyitott, azon a témában jártas szakembereket, illetve az érdeklődőket is szívesen látjuk. A műhelytalálkozó keretében kidolgozásra kerül a Kárpátok Egyezmény Stratégiai közlekedési cselekvési terve is.


A műhelytalálkozó időpontja és helyszíne


A szimpózium időpontja 2018. május 16-17. (szerda és csütörtök), helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert (1146 Budapest, Állatkerti körút 6-8.), Barlangterme. A IV. Vonalas létesítmények IENE Műhelytalálkozó az első napon, míg a Kárpátok Egyezmény találkozója a második napon kerül megtartásra.

Vissza a lap tetejére

Szakmai program


A műhelytalálkozó ötletét a 2010-ben az MTA ÖBKI és a Varangy Akciócsoport Egyesület által Velencén szervezett, négy kontinens 32 országnak szakembereit felvonultató IENE konferencia és az azt 2011-ben követő első IENE Műhelytalálkozó sikere adta. Ennek megfelelően az első napi program (május 16., szerda) a vonalas létesítmények és az élővilág kapcsolatrendszerének széles spektrumát fedi le, abban botanikai, gerinctelenekkel és gerincesekkel foglalkozó témaköröket egyaránt felölel. Az ülésen hazai szakemberek számolnak be a CEDR által támogatott Harmony Project, valamint az Interreg által támogatott Transgreen projekt keretében végzett munkákról. Az előzetes tervek szerint az egynapos előadássorozatot poszter szekció, fakultatív közösségi program, valamint – érdeklődéstől függően – kisebb szakmai kirándulás zárja majd.

A második nap (május 17., csütörtök) a Kárpátok Egyezmény Fenntartható ipar, energia, közlekedés és infrastruktúra munkacsoportjának a Kárpátok Egyezmény összes tagországából érkező szakértőit vonja be. A munkacsoport a Kárpátok Egyezmény részes feleit támogatja az egyezmény 8. cikkelyének és jegyzőkönyvének (Fenntartható Közlekedés és Infrastruktúra) megvalósításában. A találkozó célja az egyezményhez kapcsolódó Stratégiai közlekedési cselekvési terv első vázlatának kidolgozása.

Vissza a lap tetejére

Jelentkezés és kivonatok beküldése


A műhelytalálkozóra jelentkezni a kitöltött jelentkezési lap elküldésével lehet, amely a rendezvény honlapján a letöltések menüpontban érhető el. A kitöltött adatlapot kérjük a rendezvény hivatalos email címére; az ienebudapest2018@gmail.com címre beküldeni. A jelentkezés és a kivonat beküldésének végső határideje: 2018. április 27. (péntek). A szervezőbizottság a végleges beosztást a beérkező jelentkezési lapok és kivonatok alapján készíti el. Előadások mellett poszterek bemutatására is van lehetőség.

A konferencia nyelve


Az első rendezvénynap (IV. Vonalas létesítmények IENE Műhelytalálkozó) első fele magyar nyelvű, míg a nap második része angol nyelvű előadásokat vonultat fel. A második rendezvénynap (Kárpátok Egyezmény találkozója) kizárólag angol nyelvű lesz.

Részvételi díj


A műhelytalálkozó első napján (2018. május 16., szerda) való részvétel és a Fővárosi Állat- és Növénykertbe való belépés a résztvevő diákok számára 1000 Ft, felnőttek számára 2000 Ft, a Varangy Akciócsoport Egyesületet támogató résztvevők 3000 Ft részvételi díj befizetésekor megkapják Dr. Nádai Magda Békák és Emberek Empátiára ébresztő és a békamentés példái című könyvének egy példányát is. A részvételi díjak befizetése történhet átutalással VAC Egyesület bankszámlaszámára 10201006-50060669-00000000 (K&H Bank), valamint helyszínen készpénzben. A rendezvényre történő bejutás feltétele a jelentkezési lap kitöltése és időben történő beküldése, mely alapján a főbejáratnál történő beléptetés megtörténik. A részvételt kérjük a helyszínen, a regisztrációkor igazolni. Részvételi szándékát a kitöltött regisztrációs lap elküldésével és a regisztrációs díjak banki átutalásának igazolásával egy időben kérjük, legkésőbb 2018. április 27-ig megküldeni. Olyan szervezetek képviselői, akik a szervezők felé elhúzódó, jelentős tartozással bírnak, csak annak rendezése után regisztrálhatnak. A jelentkezési lap kitöltését és beküldését azoktól is kérjük, akik nem prezentálnak előadást, vagy posztert. Társszerzős előadások esetén kérjük feltüntetni, hogy az előadók közül kik vesznek részt a rendezvényen.


A kivonat terjedelme, formája:


A kivonatokat maximum 1 A4-es oldal terjedelemben, 2,5 cm-es margó, 1-es sorköz, 12 fontos betűméret, Times New Roman betűtípus, sorkizárt formátumban kérjük, a következő beosztással:
1. sor SZERZŐ(K)
2. sor CÍM
3. sor üres
4. sor munkahely, e-mail cím
5. sor üres
6. sor Kivonat szövege, folyamatosan

Vissza a lap tetejére

Technikai információ


Az előadásokhoz laptopot és projektort biztosítunk. Az előadással jelentkező résztvevőket kérjük, hogy az előadások anyagát (lehetőleg MS PowerPoint 2003, 2010 vagy Adobe Acrobat PDF 6.0 formátumban) délelőtti előadás esetén legkésőbb 9:00-ig, délutáni előadás esetén legkésőbb 13:00 óráig adják le a szervezőknek.

A posztert bemutató résztvevőinket kérjük, hogy posztereiket maximum 90 cm szélességben és 120 cm magasságban, álló formátumban készítsék el. A poszterek felhelyezéséhez a rendezők biztosítják az eszközöket.

Vissza a lap tetejére

Megközelíthetőség


Tömegközlekedéssel: A kis földalattival /sárga, 1-es metró/ (Széchenyi Fürdő megálló), a 72-es trolibusszal (Állatkert megálló), a 75-ös és 79-es trolibuszokkal (Állatkerti út megálló), valamint a 20E, a 30-as, a 30A és a 105-ös autóbuszokkal (Hősök tere megálló).

Parkolás: Parkolás: Az Állatkerti körúton fizetőssé vált a parkolás, de ennek ellenére a forgalmasabb napokon már a reggeli órákban sem nagyon lehet szabad parkolóhelyet találni. Ugyan ez a helyzet az 56'-osok terén is (volt Felvonulási tér), ahol szintén díjkötelessé vált a parkolás, de lényegesen több szabad parkolóhely áll rendelkezésükre a nap valamennyi időszakában.
A díjszabásról bővebb tájékoztató itt található.


Nagyobb térképre váltás

Vissza a lap tetejére

Kapcsolat – további információ


Regisztrációval és jelentkezéssel, programmal, előadásokkal-poszterekkel, a helyszínnel és egyéb információkkal kapcsolatosan kérjük, hogy a rendezvény hivatalos email címére írjanak (ienebudapest2018@gmail.com), vagy a műhelytalálkozó szervezőbizottsága részéről keressék Weiperth Andrást: MTA ÖK Duna-kutató Intézet, 1113 Budapest, Karolina út 29. Tel: +36 1-279 3100/304, e-mail: weiperth.andras@okologia.mta.hu.

A Kárpátok Egyezménnyel kapcsolatban Klaudia Kuras (klaudia.kuras@un.org) és Eleonora Musco (eleonora.musco@un.org) címére írjanak.


Szervezőbizottság


Dalkó Szilvia - Eleonora Musco - Erzsébet Óhegyi - Gál Blanka - Hanga Zoltán - Hildegard Meyer - Kéri András - Mester Béla - Tóth Mihály - Weiperth András


Szervezők


- Fővárosi Állat- és Növénykert
- Magyar Biológia Társaság – Környezet- és Természetvédelmi Szakosztály
- Magyar Tudományos Akadémia – Ökológiai Kutatóközpont
- Varangy Akciócsoport Egyesület

Vissza a lap tetejére

Letöltés

Határidők

A jelentkezés és kivonat-küldés:
2018. április 27.
Részvétel igazolása:
2018. május 4.

Támogatók