MTBK logo

VI. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia – műhelytalálkozó
Budapest, 2010. február 22.

MOLEKULÁKTÓL A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSIG:
HERPETOLÓGIA A TUDOMÁNY ÉS GYAKORLAT KÖZÖTTI TÁVOLSÁG ÁTHIDALÁSÁÉRT

barnavarangy vizisiklo levelibeka zoldgyik

Ismertető

A műhelytalálkozó témája

A Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia-sorozat soron következő műhelytalálkozójának témája a hazai herpetológiai alkalmazott és alapkutatásainak, valamint a hazai kétéltű- és hüllőfajok védelmének gyakorlati kérdései.

A műhelytalálkozó célja

A szimpózium célja, hogy összehozza a hazai herpetológiával foglalkozó kutatókat és természetvédőket, ezzel lehetőséget teremtve a párbeszédre a hatékony együttműködés érdekében. Az ülésre várunk mindenkit, aki természetvédelmi biológiai, ökológiai, faunisztikai, taxonómiai, viselkedésökológiai, molekuláris filogeográfiai, filogenetikai, vagy egyéb kutatást, felmérést végez kétéltűeken és hüllőkön.

A műhelytalálkozó időpontja és helyszíne

A szimpózium időpontja 2010. február 22, hétfő, helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Ludovika tér 2.), Semsey Andor előadóterme. A rendezvény előre láthatóan 9:00-kor kezdődik.

Vissza a lap tetejére

Szakmai program

A találkozó egy 30 perces angol nyelvű bevezető előadással kezdődik, amelyet Iňigo Martínez-Solano, a Universidad de Castilla la Mancha (Spanyolország) herpetológus kutatója tart, aki egyben az IUCN kétéltűspecialista csoportjának tagja is. Az előadás bevezetést nyújt a spanyolországi modern herpetológiai kutatásokba és azok eredményeinek gyakorlati hasznosításába a természetvédelem terén. Az előadás angol nyelvű összefoglalója itt olvasható.

A plenáris előadás után 10 perces prezentációk következnek magyar nyelven, majd az egynapos programot egy poszterszekció, utána pedig fakultatív közösségi program zárja le.

Részletes program

A végleges program itt olvasható.

Az előadások és poszterek bemutatása után a közeli Paracelsus sörözőben (http://www.paracelsus-etterem.hu) folytatódik tovább a program azok számára, akik azt a jelentkezési lapon feltüntették.

Vissza a lap tetejére

Technikai információ

Az előadásokhoz laptopot és projektort biztosítunk. Az előadással jelentkező résztvevőket kérjük, hogy az előadások anyagát (lehetőleg MS PowerPoint 2003 vagy Adobe Acrobat PDF 6.0 formátumban) a szekció kezdete előtt legkésőbb 15 perccel adják le a teremben tartózkodó technikusnak. Egy személy csak egy első szerzős előadással jelentkezhet, vagyis csak egy előadást tarthat vagy egy posztert mutathat be. Ha a bejelentett előadó az ülésen nem jelenik meg, akkor az előadása elmarad.

Az előadások 10 percesek, ezután 5 perc áll rendelkezésre a kérdések feltevésére, megválaszolására.

A poszter bemutatásával jelentkező résztvevőinket kérjük, hogy a posztereket maximum 90 cm széles és 120 cm magasságban, álló formátumban készítsék el. A poszterek rögzítéséhez merevítő posztersínek szükségesek, ezek beszerzése a szerzők feladata. A beküldött absztraktok szakmai bírálását a szervezőbizottság végzi. Mivel az időtartam limitált, a szervezőbizottság fenntartja a jogot, hogy a beérkező absztraktok közül válassza ki az előadásokat. Az előadásra nem elfogadott művek bemutatására poszter formájában lehetőséget biztosítunk.

Vissza a lap tetejére

Jelentkezés

A műhelytalálkozóra jelentkezni a kitöltött jelentkezési lap elküldésével lehet. A jelentkezési lapot a jvoros_kukac_nhmus.hu e-mail címre kérjük beküldeni. Az előadás és poszter bemutatására egy maximum fél oldalas (12-es betűmérettel, másfeles sorközzel) absztrakt beküldésével lehet regisztrálni. A jelentkezés és absztrakt-küldés határideje: 2007. február 12. A műhelytalálkozóra elsősorban előadásokat várunk, de korlátozott számban lehetőséget biztosítunk poszterek bemutatására is. Az absztrakt kötet letölthető lesz a holapról.

Részvételi díj

A műhelytalálkozón való részvétel ingyenes. Kérünk ugyanakkor minden résztevőt, akár előadó, akár nem, hogy a jelentkezési lapot töltse ki és küldje el, hogy a szervezők megfelelően elő tudják készíteni a rendezvényt.

Megközelíthetőség

A Magyar Természettudományi Múzeum a VIII. Kerület, Ludovika-téren található, amely legegyszerűbben a kék, 3-as metróval közelíthető meg vagy a Klinikák, vagy a Nagyvárad-tér metrómegállóknál leszállva, és onnan gyalog. A Klinikák metrómegállótól nyilak jelzik a múzeum irányát. A Semsey Andor előadóterembe a főbejáraton keresztül lehet eljutni, ahol a kapunál álló hostess-ek igazítanak útba.


View Larger Map

Vissza a lap tetejére

Konferencia kötet

A műhelytalálkozó során elhangzott előadások és bemutatott poszterek kézirat formájában benyújthatók az Állattani Közlemények (http://www.mbt-ak.mtesz.hu) szerkesztőbizottságához a Kiss.Istvan_kukac_mkk.szie.hu e-mail címre. Az április 30-ig leadott kéziratok a szokásos bírálati eljárást követően még az idei évben megjelenhetnek.

Vissza a lap tetejére

Rendezők

A műhelytalálkozó rendezője a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi, valamint Ökológiai Szakosztálya.

- Vörös Judit (Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest)
- Báldi András (MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport, Budapest)
- Kiss István (Szent István Egyetem, Állattani és Ökológiai Tanszék, Gödöllő)
- és az MTBK konferenciasorozat szervezőbizottsága.

Támogatók

A műhelytalálkozó szakmai támogatói a KvVM Természetvédelmi Szakállamtitkárság, az MTA Természetvédelmi és Konzervációbiológiai Bizottsága, a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete, "A Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) védelme a Kárpát-medencében” LIFE+ program (LIFE07 NAT/H/000322) (www.rakosivipera.hu), és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya (www.khvsz.mme.hu). A műhelytalálkozó ötletgazdája és fő anyagi támogatója a Magyar Természettudományi Múzeum.

Kapcsolat – további információ

Regisztrációval - jelentkezéssel, programmal, előadásokkal-poszterekkel, a helyszínnel és egyéb információk ügyében kérjük, hogy a műhelytalálkozó szervezőbizottságát keressék (Vörös Judit, Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest, 1088 Baross u. 13. Tel: 1-267-71-00, Fax: 1-267-34-62, e-mail: jvoros_kukac_nhmus.hu).

Vissza a lap tetejére

Letöltés

Határidők

A jelentkezés és absztrakt-küldés 2010. február 12. határdővel lezárult.

Linkek